ریاض پس از کسب ۱۱۹ رای از ۱۸۲ عضو دفتر بینالمللی نمایشگاههای مستقر در پاریس، در رقابت برای میزبانی نمایشگاه جهانی ۲۰۳۰ پیروز شده است. وسعت مکان پیشنهادی برای این رویداد در شمال ریاض که قرار است اول اکتبر ۲۰۳۰ افتتاح شود و ۳۱ مارس ۲۰۳۱ به پایان برسد، شش میلیون متر مربع است و بیش از نیمی از آن به فضای نمایشگاهی اختصاص دارد.
در این رویداد ۲۴۶ نهاد، از جمله غرفههایی از کشورهای مختلف، سازمانهای بینالمللی و شرکتکنندگان غیررسمی حضور مییابند. عربستان سعودی بودجهای ۷.۸ میلیارد دلاری به نمایشگاه اکسپو ۲۰۳۰ اختصاص داده است که از سرمایهگذاری چشمگیر ریاض در این نمایشگاه جهانی نشان دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس گزارش تازهای، پیشنهاد موفقیتآمیز عربستان سعودی برای میزبانی نمایشگاه اکسپو ۲۰۳۰ و این سرمایهگذاری کلان، باعث تقویت اقتصادی این کشور خواهد شد و رونقی که پدید میآورد، بسیار فراتر از دوره برگزاری این رویداد ادامه خواهد یافت.
به گزارش عربنیوز، تحقیقات موسسه «الرجحی کپیتال» نشان میدهد که در کنار بخشهای مرتبط با سفر، گردشگری و مهمانپذیری که برنده بزرگ اقتصاد ریاض در جریان برگزاری اکسپو ۲۰۳۰ خواهند بود، بخشهای املاک، بانک و بیمه نیز از مزایای آن بهرهمند خواهند شد.
پیشبینی میشود که اکسپو ۲۰۳۰ بر اقتصاد عرستان سعودی در ۲۵ سال آینده، سالانه ۰.۷۵ درصد اثرگذار باشد، اجرای پروژههای عظیم تحت هدایت دولت را تسریع کند و بر بخشهای سفر، گردشگری و مهمانپذیری تاثیر ویژهای بگذارد.
بنا به تخمینها، مرحله قبل از برگزاری نمایشگاه به نفع چندین صنعت مرتبط با این رویداد، از جمله ساختوساز، خواهد بود و دورههای حین و پس از این رویداد جهانی نیز تاثیر مثبتی بر تقویت عرصههای بیمه، مهمانپذیری و مراقبتهای بهداشتی، و نیز اجاره خودرو، صنعت هوانوردی، غذا و نوشیدنی، مخابرات و تبلیغات بگذارد.
یکی از بخشهایی که بیشترین بهره را از اکسپو ۲۰۳۰ میبرد، گردشگری است. در سیاستهای تنوع اقتصادی عربستان سعودی با عنوان چشم انداز ۲۰۳۰، این صنعت نقش کلیدی ایفا میکند.
در بخش گردشگری تفریحی پیشبینی میشود که نرخ رشد سالانه ۱۸.۱ درصدی باشد و جذب ۳۹.۷ میلیون بازدیدکننده تا ۲۰۳۰ محقق شود.
“Riyadh Expo 2030 Journey”
— Riyadh Expo 2030 الرياض إكسبو (@Riyadh_Expo2030) December 2, 2023
On an extraordinary journey towards a bright future, we set forth with nations from around the globe to achieve a common goal of building an expo for the world, by the world.#RiyadhExpo2030#RiyadhTheWorldsChoice pic.twitter.com/BXE5XKqd2A
بر اساس گزارش نایت فرانک که آوریل سال جاری میلادی منتشر شد، عربستان سعودی در حال حاضر میکوشد ظرفیت هتلهای کشور را تا حد زیادی گسترش دهد و قرار شده است که تا پایان این دهه ۳۱۵ هزار اتاق هتل دیگر ساخته شود. با این حال، تجزیهوتحلیل «الرجحی کپیتال» نشان میدهد که افزون بر این تعداد، ریاض به صد هزار اتاق بیشتر برای میزبانی از بازدیدکنندگان پیشبینیشده برای اکسپو ۲۰۳۰ نیاز دارد.
از آنجا که پایتخت عربستان در حال حاضر بین ۲۰ تا ۲۵ هزار اتاق هتل دارد، این نیاز برای اقامتگاههای جدید، فرصتهای چشمگیری برای پیمانکاران و تامینکنندگان محلی پدید میآورد و به رشد کوتاهمدت و بلندمدت صنعت ساختوساز عربستان کمک میکند.
یکی دیگر از دستاوردهای برگزاری اکسپو ۲۰۳۰ برای عربستان سعودی، رونق بخش اجاره خودرو و حملونقل هوایی خواهد بود. گزارش موسسه الرجحی کپیتال نشان میدهد که ریاضایر، خط هوایی جدیدی که قرار است در ۲۰۲۵ فعالیت خود را آغاز کند، میتواند به گسترش زیرساختهای گردشگری در عربستان سعودی منجر شود.
این موسسه تحقیقاتی همچنین بر تاثیر چشمگیر آمادهسازی اکسپو ۲۰۳۰ بر بخشهای دیگر اقتصاد کشور، از جمله بیمه و مشاوره، تاکید میکند و از افزایش تقاضا برای خدمات مرتبط با ارزیابی ریسک و حمایت مشاورهای در مرحله قبل از اکسپو خبر میدهد. در عین حال، در طول برگزاری این رویداد نیز بخش بیمه شاهد افزایش تقاضای چشمگیری خواهد بود.
در این گزارش با تاکید بر نقش حیاتی بخش بانکی در اقتصاد کشور، آمده است که پیشبینی میشود اکسپو ۲۰۳۰ رشد چشمگیری در زمینه وامهای [بانکها به] شرکتها ایجاد کند. پیشبینی میشود که هزینههای مربوط به این رویداد با نرخ رشد مرکب سالانه ۱۱ درصد رشد کند و تا ۲۰۳۰ به ۸۲۴ میلیارد دلار برسد. همچنین، پیشبینی میشود که در طول نمایشگاه ریاض ۲۰۳۰، در بخش بیمه اموال و تلفات نیز تقاضا افزایش یابد و بالقوه ۶۷۵ میلیون دلار به بازار بیفزاید. در کنار این مبالغ، صدها میلیون دلار نیز به صنعت بیمه مسافرتی تزریق خواهد شد.
رشد مشاغل گوناگون نیز از دیگر بهرههایی است که پیشبینی میشود برگزاری اکسپو برای عربستان سعودی داشته باشد. در این زمینه پیشبینی میشود که برگزاری اکسپو ۲۰۳۰ با افزایش نیاز به نیروی کار، به حمایت از هدف دستیابی به نرخ بیکاری هفت درصدی در چشمانداز ۲۰۳۰ کمک کند و بر این مبنا، تاثیر این رویداد بر بازار کار از ۲۰۲۴ به بعد به تدریج آشکار خواهد شد.